În cadrul proiectului cu titlul ”Implicarea cetățenilor în dezvoltarea comunității locale a Municipiului Câmpina – CIVCAMP”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod SMIS 151016, s-a desfăsurat în data de 26.mai.2023 atelierul de dezbatere cu tema ”Educația, element important în dezvoltarea locală”, în cadrul activității Derularea unei campanii privind dezvoltarea cetățeniei active în Municipiul Câmpina
- Scopul întâlnirii
Intalnirea are ca scop intarirea dialogului social dintre Fundatia Zamolzes-UAT Mun.Campina si cetatenii municipiului Campina in vederea implicarii civice pentru dezvolotarea locala.
Dupa finalizare programului de formare adresat unei grupe de voluntari, vor avea loc intalnirele dintre voluntarii participanti la formare, cetateni ai Mun Campina, alesii locali si personalul din UAT. Astfel voluntarii vor disemina informatiile acumulate in programul de formare, tot acestia vor stabili tematica intalnirii. Reprezentantii UAT Mun. Campina vor fi invitati prin transmiterea de adrese oficiale si vor alesi local si personal angajat participa in functie de domeniul in care activeaza in cadrul primariei. Cetatenii vor fi informati in prima faza prin retele de socializare, iar dupa realizarea platformei vor fi notificati prin intermediul acesteia.
Dupa fiecare intalnirea dintre particpantii grupului þinta se va realiza un raportul cu subiectele dezbatute, raport ce va fi pus la dispozitia publicului si cetatenilor Muncipiului Campina pe platforma digitala de dialog social.
- Participanți: 16 persoane
În cadrul atelierului au participat Voluntari ai Fundatiei Zamolxes – 6 persoane Cetățeni ai Muncipiului Câmpina – 4 persoane, Alesi local – Primar + consilieri – 6 persoane;
- Loc desfășurare: Centrul Fundației Zamolxes (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 45
- Dată: 26.mai.2023
- Durată: 2 h
Subiectul ales de către voluntarii care au participat în Grupa de curs 1 în perioada ianuarie-martie 2023 a fost ”Educația, element important în dezvoltarea locală”, în urma aplicațiilor practice realizate în cadrul cursului ” Dezvoltarea cunoștințelor privind cetățenia activă”.
În prima parte a atelierului Moderatorul, Manuela Constantin, a prezentat Proiectul, Obiectivele și activitățile acestuia și subiectul prezentului atelier de dezbatere. Fiecare participant s-a prezentat și a răspuns la doua întrebări puse de moderator: ”Ce va place la Câmpina și ce nu nu vă place la Câmpina”.
Ulterior au început discuțiile legate de ” Educația, element important în dezvoltarea locală”, astfel, Domul Primar UAT MUN. Câmpina, Alin Moldoveanu, a prezentat proiectele de infrastructura educațională implementate prin fonduri europere nerembursabile.
Atât cetățenii prezenți cât și voluntarii au ridicat câteva probleme legate de infrastructura educațională la Liceul Energetic si Mecanic. Reprezentantii primăriei au menționat faptul că în prezent sunt în curs de aprobare proiect prin PNRR care vor rezolva această problemă.
O altă discuție importantă ridicată de către un cetățeean a fost legată de consumul de stupefiante în licee. Voluntarii au intervenit și au prezentat metode de campanii eficiente și care raspund la nevoile tinerilor, astfel încât să fie eliminat consumul de droguri.
Domnul Primar a menționat că va ține cont de aceste precizări.
De asemenea, au fost propuneri către reprezentanții primăriei de a derula mai multe campanii cu rolul de conștientizare a nevoii de sport și mișcare, având în vedere rata ridicată a sedentarismului în rândul tinerilor.
În a doua parte a atelierului, Voluntarii: Ellerdorfer Filip, Mocanu Bianca, Popa Andrei, Crețu Lavinia, Ducu Emilia, au prezenta proiectul realizat în cadrul cursului având titlul ”Îndrumarea profesionala și educațională a tinerilor”, cu rolul de a crește gradul de conștientizare a tinerilor în privința opțiunilor de carieră și abilităților de a face alegeri informare. Astfel, prezentarea a fost de tipul unei cereri de finanțare, a fost prezentată nevoia de la care a plecat, cauzele și efectele acesteia, obiectivele proiectului, activitățile și resursele necesare. Aleșii locali au fost impresionați de propunere, și au prezentat interes in vederea finanțării acestui proiect.